Firma ICAPP (The International Company for Agricultural Production & Processing) z siedzibą w mieście Ramadan w Egipcie dobrowolnie wycofuje mrożone truskawki z amerykańskiego rynku. Ma to związek z dochodzeniem wszczętym z powodu znacznej liczby zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A odnotowane w wielu stanach USA w ostatnich miesiącach. Podmiot ten sprowadza mrożone truskawki dla sieci restauracji i firm świadczących usługi gastronomiczne.

Wspólne działania

Mrożonki są wycofywane z rynku w ścisłej współpracy z federalną agencją FDA (Food and Drug Administration) a także z wszystkimi dystrybutorami mrożonek sprowadzanych przez egipski podmiot. Tak szerokie działania są efektem odnalezienia 4 skażonych partii mrożonych owoców sprowadzonych do USA przez ICAPP. Już 19 października agencja podjęła kroki zmierzające do zablokowania importu egipskiej firmy. Wówczas nie łączono jeszcze produktów sprzedawanych konsumentom przez jedną z firm gastronomicznych z przypadkami wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby w różnych częściach kraju. Jednakże już kolejnego dnia FDA wydało oświadczenie w którym stwierdza, że niemal wszyscy którzy w ostatnim czasie zachorowali na tę przypadłość spożywali koktajle truskawkowe w punktach gastronomicznych należących do Tropical Smothie. Choć przypadki zachorowań wystąpiły na geograficznie ograniczonym terenie, sieć kawiarni podjęła decyzję o całkowitej rezygnacji z wykorzystywania mrożonych truskawek od egipskiego dostawcy na terenie całego kraju.

Tylko firmy gastronomiczne

FDA zdołała ustalić, że wszystkie partie mrożonych truskawek, które mogły zawierać wirus zapalenia wątroby typu A trafiły do firm świadczących usługi gastronomiczne. Wykluczono więc ewentualność, że owoce z Egiptu mogły zostały wykorzystane do wytworzenia produktów, które mogłyby trafić do amerykańskich konsumentów w drodze sprzedaży detalicznej. Nie mniej jednak agencja zdecydowała się na wydanie publicznego komunikatu, by upewnić się, że wszelkie produkty mogące stanowić ryzyko dla konsumentów zostaną skutecznie wycofane. ICAPP zdecydowało się wycofać z rynku amerykańskiego wszystkie mrożone truskawki sprowadzone od 1 stycznia 2016 roku, choć własne badania prowadzone przez firmę jak i te zlecone podmiotom zewnętrznym nie wykazały obecności wirusa w jakichkolwiek produktach w ofercie podmiotu.

Cios dla egipskiej branży truskawkowej

Egipt uchodzi za jednego z największych producentów truskawek na świecie. Wolumen produkcji porównywalny jest do polskiego. Co roku z plantacji nad Nilem wywozi się świeże i mrożone truskawki do ok. 30 krajów, także do USA. Choć wydarzenia z drugiej połowy 2016 roku zdecydowanie nie sprzyjają promocji egipskiego eksportu, to będzie on kontynuowany.

Źródła: freshplaza.com, foodsafetynews.com







Poprzedni artykułZ wizytą w holenderskich szkółkach malin i truskawek
Następny artykułPrzegląd najwcześniejszych odmian truskawek, cz. 1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj