Plantatorzy i piwowarzy zapraszają na Weekend piw malinowych. Odbędzie się on 18-21 lipca w 37 pubach w całej Polsce1. Zaproszenie to okazja dla wszystkich producentów owoców by lepiej poznać branżę piwnych rzemieślników. Jest modna, potrzebuje owoców do przetwórstwa i kompetencji plantatorów.

Weekend promuje prawdziwe owoce jako dodatek do piwa oraz samą malinę, która doskonale łączy się z piwem. Od lat wiedzą o tym koncerny, które niezmiennie produkują piwa z dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. Piwowarzy w browarach rzemieślniczych dodają tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin.

Maliny doskonale łączą się z piwem

Maliny w opinii nas piwowarów jest owocem niezwykle szlachetnym. Możemy je wykorzystać do praktyczne każdego rodzaju piwa, nadają mu piękny kolor, aromat i słodko-kwaśny smak. Mają dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość

– mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.

Maliny najpopularniejszym dodatkiem wśród jagodowych

W piwach jasnych taki sok nadaje przepiękny, czerwony koloru. Przykładem przygotowywany do weekendowych degustacji SALAMANDER Raspberry and Peach Gose. Natomiast w piwach ciemnych, takich jak WRCLW Raspberry Rye RIS, niesamowicie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami – dodaje Gulej.

Wśród atrakcji weekendu malinowe piwa z czołowych europejskich browarów BREWSKI Mangohallonfeber (APA z mango i malinami), BREWSKI Homeland (Berliner Weisse z malinami, jagodami i borówkami) oraz NAPARBIER Fruitmagic Berrymagic (Berliner Weisse z malinami, jeżynami, wiśniami, jagodami i czarną porzeczką).

Czas na polskie superowoce!

Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Mamy w obu branżach kompetencje by robić najlepsze piwa jagodowe na świecie. Naszą rolą jest łączyć plantatorów i piwowarów

– mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw

Dużym sukcesem zakończył się czerwcowy Weekend piw truskawkowych. W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” promowane były piwa truskawkowe. 25 pubów w 14 miastach pomogło dotrzeć z informacją o piwach truskawkowych do blisko 250 tys. osób.

Owoce są dziś najpopularniejszym dodatkiem do piwa

Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 roku. W większości przypadków do piw dodawane są owoce. Najczęściej dodawanymi do piwa owocami są obecnie cytrusy, mango i marakuja. Malina plasuje się na 4 miejscu

– mówi Kacper Groń, z blogu Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości w ofercie polskiego kraftu.

Dziś owoce dominują w piwach typu Milkshake IPA, Sour Ale oraz Fruit Ale. W tym sezonie owoce pojawiają się głównie w piwach Milkshake IPA – podobnie jak w poprzednich latach. Nowością są liczne wariacje owocowe na temat piw bezalkoholowych – np. bezalkoholowe Mango Ale. Spośród owoców jagodowych żadne nie pojawiły się jeszcze w piwach bezalkoholowych – dodaje Groń.

Zapraszamy na weekend piw malinowych

Oto pełna lista pubów, które zapraszają na Weekend piw malinowych. Rezerwujcie czas w dniach 18-21 lipca:

Zapraszamy na Weekend piw malinowych, 18 – 21 czerwca!

Promocja owoców jagodowych odbywa się w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” Kolejna weekendowa akcja zapraszająca na piwa porzeczkowe odbędzie się na przełomie sierpnia – 1 września. Współpraca plantatorów i piwowarów to kolejny pomysł obu branż na wymianę doświadczeń i promocję walorów różnych odmian.

Zbliżenie producentów i rzemieślniczych piwowarów może zaowocować wieloma ciekawymi nowymi piwami. Kooperacje z plantatorami dadzą efekt marketingowy i pozwolą zyskać opinię browaru wspierającego i identyfikującego z danym regionem – puentuje Groń.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” organizowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe, malinowe oraz porzeczkowe. To prawdziwa „jagodowa sztafeta” trzech szalenie lubianych przez piwowarów owoców. 13-16 czerwca zaprosiliśmy na Weekend piw truskawkowych, 18-21 lipca – zapraszamy na Weekend piw malinowych. 29 sierpnia – 1 września – zaprosimy na Weekend piw porzeczkowych.

1 Stan na 14:45 w poniedziałek 15 czerwca.









Poprzedni artykułWczesne ciągniki rolnicze
Następny artykułSezon borówkowy 2019. Czy będzie powtórka z ubiegłego roku?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj