Doświadczenia uprawowe z malinami w tunelu zblokowanym

Nowe systemy poprawiające jakość gleby



Każdy kolejny sezon przynosi nowe doświadczenia w uprawie malin w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach. Nie inaczej jest w tym roku. „Pod lupę” trafiają nowe produkty nawozowe, a także nawozy wykazujące efekt biostymulacji. Testowane też są różne kombinacje z uprawą malin w podłożu z węgla brunatnego oraz różne systemy odkażania gleby.

Nowe podłoże uprawowe w trzech kombinacjach

W tym roku podjęliśmy próbę uprawy gruntowej malin w podłożu przeznaczonym do systemów bezglebowych. Powstaje ono na bazie węgla brunatnego. Podłoże dostarczone przez firmę Carbohort testowane jest w trzech kombinacjach, które będzie można zobaczyć już 8 września w czasie „Warsztatów malinowych” – informuje dr. P. Krawiec. Dodaje też, że już w początkach sierpnia zaznaczyły się widoczne różnice we wzroście roślin między kombinacjami. Gospodarz obiecał wyjaśnić przyczyny tego stanu na wrześniowych Warsztatach Malinowych. Spodziewa się, że wtedy te wspomniane różnice będą jeszcze bardziej wyraźne. Dzięki temu stopień przydatności konkretnych kombinacji do wdrożenia do powszechnego zastosowania będzie w pełni możliwy do stwierdzenia i zarekomendowania. Omawiane doświadczenie prowadzone jest w kwaterze z odmianą ‘Enrosadira’, której rośliny – sadzonki plug plants – posadzono w czerwcu.

Nawożenie malin przez fertygację i pozakorzeniowo

W kwaterze, gdzie uprawiana jest odmiana malin ‘Polonez’ rośliny fertygowane były w oparciu o produkty z firmy Timac Agro, a więc wykazujące efekt biostymulacji. O szczegółach jego konstrukcji jak i efektywności mierzonej plonem więcej opowiem podczas Malinowych Warsztatów 8 września. Ale już teraz widać, że efekty są bardzo dobre – informował gospodarz.

Z przekazanych przez eksperta wiadomości wynika też, że w jednym z doświadczeń ułożono program nawożenia dolistnego, w którym wiodący udział ma nowy produkt firmy Yara, a jest nim YaraVita Frutrel. Celem jego aplikacji jest poprawa kilku parametrów jakościowych owoców. Jakich? Mówi o tym dr P. Krawiec na poniższym filmie. A szczegółowe wyniki wszystkich badań, wdrożeń i pomiarów zaprezentowane zostaną podczas Malinowych Warsztatów 8 września 2019 roku w Karczmiskach. Tam też będzie można spotkać się z przedstawicielami firm dostarczających produkty do realizowanych w ramach projektu doświadczeń by dopytać się o szczegóły, poznać dogłębnie metody stosowania i działanie. Już teraz zapraszamy na to spotkanie – wymagana jest wcześniejsza rejestracja – zapisz się już dziś.









Poprzedni artykułPrzygotowania do sezonu truskawkowego (cz. II)
Następny artykułUkraina coraz bardziej borówkowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj