Dla poprawy jakości owoców maliny

Artur Śliz z firmy Osadkowski rekomendował zabieg preparatem Barier Si-Ca, który pomaga przygotować rośliny do dobrego przezimowania

Program badawczy Malinowe Factory, który od 4 lat jest realizowany w gospodarstwie dr Pawła Krawca wykazał wysoką przydatność niektórych produktów do użycia w uprawie malin. Dla poprawy jakości owoców maliny szczególne znaczenie mają takie preparaty jak Maxi-Grow czy Barrier Si-Ca.

Maxi-Grow dla poprawy jakości owoców maliny

To produkt, który szczególnie wart jest użycia w okresie regeneracji i pobudzenia wzrostu krzewów. W obecnym sezonie na pędach malin letnich obserwować można uszkodzenia mrozowe. Akurat teraz przypada więc niezły moment na zastosowanie preparatu Maxi-Grow. Umożliwi on rozwinięcie potencjału plonowania krzewów. Zalecana dawka Maxi-Grow to 0,25-0,5 l/ha.

Barrier Si-Ca dla lepszej kondycji krzewów i owoców

Ten produkt jest przydatny we wsparciu ochrony malin przed chorobami grzybowymi i szkodnikami. Obserwacje plantacji po zastosowaniu Barrier Si-Ca wykazały zmniejszenie populacji przędziorków. Owoce zaś w mniejszym stopniu ulegały pleśnieniu. Aplikacja tegoż produktu miała również znaczenie dla poprawy jakości owoców maliny. Dłuższa była ich trwałość pozbiorcza i cechy mechaniczne. Liście były ciemniejsze, krzewy bardziej rozbudowane, a szpaler bardziej zwarty.

Ener K nowym przedmiotem badań w projekcie

W ramach projektu Malinowe Factory 2018 testowane będą kolejne środki produkcji malin. Jednym z rozwiązań godnych uwagi jest Ener-K. Działanie tego preparatu polega na polepszeniu wybarwienia owoców. Aplikacja produkty poprawia także jędrność owoców i wydłuża ich przechowywanie. Najlepszym momentem na aplikację jest okres dojrzewania pierwszych owoców. Kolejne zabiegi prowadzi się co 7-10 dni w dawce nie przekraczającej 2 l/ha. Włączenie nawozu do testów w uprawie malin jest konsekwencją udanych prób dokonanych w kwaterze borówkowej w gospodarstwie dr Pawła Krawca. Tam aplikacja Ener-K miała pozytywne efekty. Borówki były większe, jędrniejsze, dojrzewały dynamiczniej. Wiele wskazuje więc na to, że produkt wykaże podobne działanie dla poprawy jakości owoców maliny. Na plantacji malin w Karczmiskach spotkali się gospodarz dr Paweł Krawiec oraz Artur Śliz z firmy Osadkowski. To właśnie ta firma dystrybuuje wspomniane produkty. Podczas tego spotkania omówili działanie preparatów i zasadność ich użycia na polskich plantacjach malinowych:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here