Czy był zamach na ceny czarnych porzeczek?

Dokument jaki w czerwcu tego roku trafił do Międzynarodowego Stowarzyszenia Porzeczki Czarnej (ang. International Blackcurrant Association – IBA) i pokazujący, że produkcja owoców porzeczki czarnej w Polsce może wynosić 150 000 ton w 2013 roku, był prawdopodobnie próbą sabotażu ceny – mówi Prezydent IBA Svend Jensen.

Dokument ten został wysłany do Prezydenta IBA – Jensen-a przez cenionego przedstawiciela przemysłu przetwórczego. Podaje on jako dane źródłowe „Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych” w Lublinie, ale nikt nie wie, jak to został sporządzone i kto dokonała takiego stwierdzenia.

Roczne zbiory porzeczek czarnych w Polsce mogą wynosić powyżej 50% światowej (globalnej) produkcji – mówi Prezydent IBA Jensen, i jakakolwiek sugestia, że zbiory w Polsce będą wyższe niż zwykle, ma natychmiastowe przełożenie na ceny skupu owoców, dla wszystkich członków IBA w danym roku.

Ale ostatecznie zbiory porzeczek czarnych w Polsce w 2013 roku wyniosły według szacunków KSPCP około 105 tys. ton i w efekcie przemysł przetwórczy szacuje produkcję koncentratu z czarnych porzeczek na średnim (normalnym) poziomie i spodziewa się stabilnego popytu (zapotrzebowania).

Według danych IBA czarne porzeczki są uprawiane towarowo w co najmniej 21 krajach i całkowita roczna ich produkcja w ostatnich 3 latach osiągnęła średnio 184 294 ton. Owoce czarnych porzeczek przeznacza się przede wszystkim do produkcji koncentratu, który używany jest do wytwarzania soków i napojów.

Od 2008 IBA podaje coroczne, prognozy zbiorów porzeczek czarnych we wszystkich krajach członkowskich i stowarzyszonych przez poprzednie 12 lat. Te same informacje były dostarczone wcześniej przez Europejskie Stowarzyszenie Porzeczki Czarnej. Dane IBA są obecnie postrzegane przez przemysł przetwórczy jako najlepsze i najbardziej wiarygodne źródło informacji, podawane zarówno dla kupujących jak i sprzedawców – mówi Jensen. Ale musimy pójść jeszcze dalej . Chcemy stworzyć wspólne podejście do prognozowania zbiorów i przekazywania informacji na ten temat. Prognozy zbiorów porzeczek czarnych mają duży wpływ na „rynkowe oczekiwanie” i my wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za zbieranie i upublicznianie wiarygodnych informacji – dodaje Prezydent IBA.

Ostatnie informacje mówią o małych zapasach koncentratu porzeczkowego na świecie (FoodNews Vol 41 /No 29 /19 lipca 2013).

W 2012 roku polscy plantatorzy założyli Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) i ta nowa organizacja rozbudowała system prognozowania (przewidywania) zbiorów w porozumieniu z polskimi jednostakmi rządowymi (jak np. GUS) i niektórymi przetwórcami, przekazując najbardziej wiarygodne oceny zbiorów owoców porzeczki czarnej.

Produkcja czarnych porzeczek ciągle się rozwija, do produkcji wprowadzane są nowe odmiany, nowe rozwiązania agrotechniczne. Ale ta rosnąca produkcja ma duże szanse rozwijać się równolegle z pewnymi, głównymi i nowymi inicjatywami w popycie rynkowym. W ostatnich 12 miesiącach zaobserwowaliśmy, że wyniki opublikowanych badań potwierdzają wpływ produktów z porzeczki czarnej na redukowanie obu szkodliwych efektów stresu u ludzi: fizycznego i psychicznego. Zmiany klimatu (i globalne ocieplenie) być może pozwoli uwydatnić poziomy pozytywnych substancji fitochemicznych w czarnych porzeczkach, które pomagają przy złagodzeniu stresu u ludzi – uważa Jensen.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Svend Jensen, Prezydent IBA.

Tel. +45 20630078. Email: sj@sydfynsmail.dk

 

 

 

 

altPiotr Baryla, V-ce Prezes, KSPCP

Tel. + 48 606 669239.

Email: agric@poczta.onet.pl