Czarna porzeczka zawiera duże ilości glicyny-proliny

Stwierdzono, że nowozelandzka czarna porzeczka zawiera naturalnie wysoki poziom glicyny-proliny (cGP), kluczowego składnika odżywczego mózgu. Badania potwierdziły, że cGP jest niezbędny do utrzymania funkcji starzenia się ciała i umysłu, a dr Jian Guan z Centrum Badań Uniwersytetu w Auckland, która od lat specjalizuje się w poznawaniu funkcji aminokwasów, zamierza to wykorzystać.

Do czego potrzebna jest glicyna-prolina i jak ją dostarczyć organizmowi?

Naukowiec twierdzi, że testy wykazały, że niedobór cGP u ludzi może prowadzić do wczesnego pojawienia się starzenia mózgu. Jej badania, zlecone przez firmę Christchurch w Nowej Zelandii, pozwoliły opracować nowy produkt o wysokiej zawartości naturalnego cGP. Nazywany Brain Shield, opatentowany suplement diety, zawiera średnią zalecaną dzienną dawkę cGP. Powstał na bazie nowozelandzkiej porzeczki czarnej i oleju z nasion lnu (siemię lniane). Zawiera też kwas Omega 3. Dr J. Guan już przeprowadziła pierwsze prace nad ustaleniem prozdrowotnych właściwości cGP w badaniach przedklinicznych. Wierzy, że dalsze testy ujawnią jego ogromny potencjał. W jej ocenie cGP przyniesie  korzyści ludziom w zakresie utrzymania ich w dobrym zdrowiu i samopoczuciu w miarę starzenia się. Jak donosi nzherald.co.nz, naukowiec twierdzi, że dotychczasowe odkrycia są po prostu ekscytujące. Jest to coś zupełnie naturalnego. Działa korzystnie na zdrowie starzejących się ludzi i umożliwia im dłuższe zachowanie ich stylu życia – mówi dr J. Guan.

Źródło: nzherald.co.nz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here