Czarna malina – czy warto się nią interesować?

W dniach 19-21 marca w Rotterdamie odbyła się międzynarodowa konferencja Global Berry Congress. Jest to ważniejsze wydarzenie branży jagodowej skupiające producentów, dostawców oraz dystrybutorów owoców z całego świata. Jego organizatorem jest wydawca magazyny „Eurofruit”.

W sekcji Fresh Ideas (nowe pomysły) dr Agnieszka Orzeł z firmy Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o. o. przedstawiła temat: „Czy czarna malina zastąpi różową ?”. Prelegentka zaprezentowała wyniki dwóch programów hodowli maliny prowadzonych w Brzeznej (programy współfinansowane przez Narodowe Centrum Badań).

Jak informowała czarna malina może spotkać się z dużym zainteresowaniem konsumentów ze względu na wysokie walory pro-zdrowotne owoców. Owoce charakteryzują się znacznie wyższą zdolnością antyoksydacyjną w porównaniu do czerwonej maliny czy nawet jeżyny, z tego względu zaliczane są do tzw. grupy „super food”. Od 2017 roku w siedzibie firmy Niwa w Brzeznej prowadzony jest odrębny program hodowli czarnej maliny, którego celem jest uzyskanie odmian bezkolcowych, owocujących na tegorocznych pędach, przydatnych do deserowej i przetwórczej produkcji owoców. Więcej na ten temat będzie można przeczytać w tegorocznych wydaniach czasopisma „Jagodnik”