Cowichan

Cowichan

Cowichan to odmiana malin owocująca na pędach dwuletnich. Jej owoce dojrzewają w środkowym okresie dojrzewania maliny, podobnie jak ‚Tulameen’. Odmiana ta została wyhodowana w Kanadzie i jest krzyżówką odmian Newburgh x Qualicum (fot. K. Sak, Agronom Berries).

Jej rośliny silnie rosną i mają wyprostowane pędy, a wyrastające na nich pędy owoconośne są równomiernie rozmieszczone. Kolce występują tylko w dolnej części pędu do wysokości około 40 cm, im wyżej tym jest ich mniej.

Owoce tej odmiany są długie i jasne, stożkowe, jasno czerwone, smakiem jednak ustępują odmianie Tulameen, ale są mniej od niej podatne na gniecie po zbiorze. Zbierane ręcznie zachowują trwałość nawet w czasie bardzo wysokich temperatur. Odmiana ta uważana jest za bardzo plenną.

Cowichan w uprawach polowych wydaje się być odporny na patogeny odpowiedzialne za gnicie korzeni. Jest umiarkowanie podatna na Didymella applanata, ma małą podatność na Botrytis cinerea i jest stosunkowo mało podatny na antraknozę. I właśnie te cechy – odporność na wiele chorób i wysoka plenność sprawiły, że zdecydowano się ją wprowadzić do oceny w uprawie tunelowej. Odmiana ta jest dotychczas mało znana w Polsce, jeśli jednak sprawdzi się w Malinowym Factory, może okazać się cennym uzupełnieniem odmian maliny polecanych na towarowe plantacje tego gatunku, zarówno do upraw polowych jak i pod osłonami.

Cowichan uważany jest za odmianę uniwersalną, której owoce nadają się do sprzedaży na świeżym rynku jak również do przetwórstwa. Daje wysoki plon już w pierwszym rok uprawy. Odmiana ta uprawiana w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada) i w stanie Waszyngton (USA) na dużych plantacjach potwierdziła swoją przydatność do zbioru kombajnowego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.