Akademia Uprawy Truskawek w Czerwińsku nad Wisłą – już 15 marca

Jedno z najważniejszych szkoleń dla producentów truskawek w największym polskim zagłębiu, gdzie produkuje się te piękne, czerwone owoce odbędzie się 15 marca. Tegoroczna Akademia Uprawy Truskawek zapowiada się wyjątkowo ciekawie. Są nowi prelegenci i niezwykle aktualne tematy. Zapraszamy! Wstęp na spotkanie jest bezpłatny, na podstawie wcześniejszej rejestracji on-line do 11 marca 2020 r.

Konferencja rozpoczyna się o godzinie 10.00 (od godziny 9.00 można się już rejestrować i wykorzystać czas na rozmowy z wystawcami). Pierwszym z prelegentów będzie Adam Borzęcki z firmy Boryna (współorganizator wydarzenia), który przedstawi temat „Zalecenia dla bieżącego sezonu truskawkowego”, w tym .m.in. aktualną sytuację na rynku środków ochrony roślin – kończących się rejestracjach oraz o nowych preparatach i rozwiązaniach zapewniających skuteczną ochronę truskawek w 2020 roku.

„Wpływ wapnia i krzemu w kształtowaniu jakości owoców truskawek” to temat cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony plantatorów, o roli tych pierwiastków w budowaniu jakości owoców w tym ich jędrności oraz odporności na porażenie przez patogeny będzie informował Jarosław Barszczewski z firmy Yara Poland.

„Programy nawożenia w przyspieszonej uprawie, sprawdzone w praktyce”, na podstawie wdrożeń oraz realizowanych na skalę produkcyjną programów odżywiania truskawek poprzez fertygację, ale również tradycyjnymi metodami – posypowo i dolistnie przedstawi Albert Zwierzyński z firmy Doradca Jagodowy

Ważnym zagadnieniem, jest również umiejętność dostosowania agrotechniki uprawy do sadzonych aktualnie na plantacjach odmian truskawek. Jak duże mogą być te różnice i co należy spełnić aby uzyskać nie tylko duży, ale również dobrej jakości plon opowie Dariusz Bujak z firmy de Kemp, który przedstawi temat „Zasady uprawy trzech ważnych odmian truskawki”.

Coraz wyższe temperatury notowane w czasie uprawy truskawek, przeplatane intensywnymi, burzowymi opadami deszczu, problemy ze zmianowaniem jak też nie zawsze optymalnej jakości materiał nasadzeniowy powoduje, że na plantacjach truskawek pojawia się coraz więcej trudnych do zwalczania chorób grzybowych. O tym jak sobie z nimi radzić opowie Karolina Kokosza z firmy Syngenta w prezentacji pt. „Skuteczne metody zwalczania antraknozy i innych groźnych chorób grzybowych w uprawie truskawek”.

Poprzez właściwe dobranie nawozów udaje się nie tylko pozytywnie wpływać na kondycję roślin, ale również ich zdrowotność. I tutaj rekomendacje przedstawione przez dr hab. Zbigniewa Jarosza z firmy Doradca Jagodowy w temacie „Proste rozwiązania w nawożeniu, ograniczające porażenie truskawek przez szkodniki i choroby”, jak zwykle pozwolą w trochę inny sposób spojrzeć na zabiegi wykonywane na plantacjach truskawek.

„Czy biostymulacja rzeczywiście wpływa na poprawę odżywienia oraz kondycje truskawek w dobie trudnych warunków atmosferycznych?”, zostanie przygotowany przez Jacka Witkowskiego (Timac Agro). Jego współpraca z wieloma producentami w rożnych regionach Polski owocuje bardzo dobrymi wynikami uzyskiwanymi w produkcji owoców po dostosowaniu się do otrzymywanych rekomendacji produkcyjnych. Będzie warto dowiedzieć się dlaczego.  

Temat „Jak ograniczyć koszty produkcji i poprawić wydajność pracy” przedstawi Mariusz Podymniak z portalu jagodnik.pl. Trzeba zdawać sobie sprawę, że elementem pozwalający zwiększyć dochodowość produkcji owoców w najbliższych latach, przy stale rosnących kosztach robocizny oraz dostosowania się do zmieniających się oczekiwaniach zbieraczy będą miały istotny wpływ na wynik ekonomiczny realizowanych upraw.

Na coraz większej liczbie plantacji truskawek poważnym problemem jest zwalczanie szkodników uszkadzających system korzeniowy. Na to wszystko nakłada się coraz mniejsza liczba środków chemicznych do ich zwalczania. Jak sobie radzić z tymi szkodnikami będzie informował Tomasz Domański z firmy Koppert w czasie prezentacji pt. „Zwalczanie opuchlaków i innych szkodników, w kontekście wycofywania środków ochrony roślin”

Polską odmianą truskawek, która w ostatnich sezonach cieszy się dużą popularnością wśród producentów truskawek jest ‘Grandarosa’. Firmą, która ma już kilkuletnie doświadczenia w jej uprawie, zarówno w uprawie polowej oraz pod osłonami jest przedsiębiorstwo Agro-Trus. Dlatego też temat „‘Grandarosa’ – technologia uprawy” przygotowany przez Martę Wojcicką z firmy Agro-Trus, powinien dać wiele cennych wskazówek o tym jak uprawiać tą kreację, aby uzyskiwać optymalnej wielkości i jakości plon.

Wciornastki, to szkodniki, które w ostatnich latach czynią coraz więcej szkód w uprawie truskawek. Wielu producentów nie radzi sobie z ich zwalczaniem z uwagi na zbyt późne rozpoczęcie ich zwalczanie lub nieumiejętne stosowanie preparatów lub innych rozwiązań ograniczających populację tych szkodników. Temat „Zwalczanie wciornastków w uprawie truskawek” przygotowany przez dr. Pawła Krawca z firmy Hori Team, ma dać receptę na to jak radzić sobie z tymi szkodnikami w nadchodzącym sezonie.

„Technologie uprawy truskawek w dużych niemieckich gospodarstwach”, temat ten przedstawi Constantin Kaack z firmy Kaack. W części tej firmy odpowiedzialnej za uprawę truskawek na owoce, produkcja realizowana jest na około 50 hektarach, w różnych systemach uprawy. Poprzez właściwy dobór do tej uprawy różnych odmian udaje się truskawki oferować przez kilka miesięcy w roku, sprzedając je zarówno we własnych punktach handlowych jak też dostarczać do sieci handlowych.

Ostatnim elementem decydującym o sukcesie oferowanych owoców, jest ich odpowiednia jędrność, opóźnienie procesów dojrzewania oraz odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia w obrocie towarowym. Dlatego podczas tego wydarzenia nie może zabraknąć tematu pt. „Technologia wydłużająca trwałość truskawek w sprzedaży”, który przedstawiony zostanie przez Szymona Kamińskiego z firmy BioAgris.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here